Αρτοβιομηχανία
Αλεύρι και ζάχαρη στη βιομηχανία τροφίμων
Η παραγωγή αρτοσκευασμάτων έχει προ πολλού προσπεράσει το εργαστήριο και την μικρή βιοτεχνία και έχουμε σήμερα μεγάλες βιομηχανικές μονάδες οι οποίες διακινούν και κατεργάζονται τεράστιες ποσότητες αλεύρων. και ζάχαρης.
Πολλά μεγάλα και σύνθετα μηχανήματα, πολλοί εργαζόμενοι, πολλές ποικιλίες προϊόντων και μεγάλες παραγωγές.
Το αλεύρι και η ζάχαρη είναι τα βασικά υλικά στην Βιομηχανία Τροφίμων, όμως η εργασία με αυτά συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους.
Ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος: Η Υγεία
Η διακίνησή τους και η επεξεργασία τους μέσα στο εργοστάσιο δημιουργεί σε πολλά σημεία νέφος σκόνης. Η σκόνη αυτή εισέρχεται στην ζώνη αναπνοής των εργαζομένων και εισπνέεται με βλαπτική επίδραση στην υγεία τους .Επικάθεται σε κάθε επιφάνεια και σχηματίζει επικαλύψεις μικρού ή μεγάλου πάχους, εισέρχεται σε ηλεκτρικούς πίνακες ή στα ηλεκτρονικά, κάνει τα δάπεδα ολισθηρά, εισέρχεται η επικάθεται σε δυσπρόσιτα σημεία(τοίχοι, οροφή κλπ) όπου παραμένει μόνιμα. Συχνά η επαφή με το δέρμα προκαλεί αλλεργίες και δερματίτιδες.
Ο άμεσος κίνδυνος: Η Έκρηξη
Είναι και τα δύο και το αλεύρι και η ζάχαρη πολύ εκρηκτικά υλικά ,όπως άλλωστε κάθε οργανική ουσία όταν είναι σε σκόνη (ή ακόμη χειρότερα σε πούδρα). Και οι δύο αυτοί κίνδυνοι αντιμετωπίζονται με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Προστασία της αναπνοής
Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι της προστασίας της αναπνοής:

Για να προστατεύεται ο εργαζόμενος αλλά και ο χώρος πρέπει η ρύπανση να συλλαμβάνεται στην πηγή της , προτού διαχυθεί και ρυπάνει τα πάντα. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε χωροταξικά, την εξής σειρά των τριών βασικών παραμέτρων:
- Ζώνη αναπνοής
- Στόμιο απορρόφησης
- Πηγή της ρύπανσης
Το πρόβλημα της σκόνης

1. Η αιωρούμενη σκόνη
Παράγεται κατά την έγχυση αλεύρων σε δοχεία η σάκους, από την εκκένωση σάκων στα ζυμωτήρια, κατά την λειτουργία μεταφορικών ταινιών, αναβατόριων, σε αναμικτήρες, όταν γίνεται αλεύρωμα με το χέρι, στα ζυγιστήρια κλπ.
Σκόνη επίσης σηκώνεται όταν γίνεται καθαρισμός των δαπέδων με σκούπες, και καθαρισμός των ρούχων και των μηχανημάτων με πεπιεσμένο αέρα.
Είναι η πιο επικίνδυνη σκόνη διότι είναι Εισπνεύσιμη και εκτός αυτού δημιουργεί Εκρήξιμη Ατμόσφαιρα.
Το νέφος της αιωρούμενης σκόνης πρέπει να απάγεται στην πηγή του και να οδηγείται εκτός του εργοστασίου σε ένα κατάλληλο αντιεκρηκτικό φίλτρο.
Οι αντιεκρηκτικοί βραχίονες Nederman DX απάγουν με ασφάλεια το επικίνδυνο νέφος στην πηγή του και δεν επιτρέπουν την διασπορά της σκόνης σε όλο το εργοστάσιο.

2. Η σκόνη που έχει επικαθήσει
Η σκόνη που επικάθεται στις διάφορες επιφάνειες προέρχεται από την αιωρούμενη σκόνη η οποία σιγά – σιγά πέφτει η προσκολλάται στις επιφάνειες.
Προέρχεται επίσης από ατυχήματα χειρισμού και κυρίως όταν χύνεται από λάθος στο δάπεδο.
Επειδή διακινούνται πολύ μεγάλες ποσότητες γρήγορα σχηματίζονται επικαλύψεις των διαφόρων επιφανειών. Η σκόνη ηρεμεί στις επιφάνειες μέχρι κάποια ανατάραξη π.χ. από κάποιο ρεύμα αέρα ή χειρισμό κάποιου σκεύους ή ακόμη από βάδισμα μετατραπεί πάλι σε αιωρούμενη και κάνει νέο “ταξίδι”.
Η σκόνη που έχει επικαθίσει αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο διότι είναι το “καύσιμο” που θα διατηρήσει την έκρηξη αν κάπου γίνει κάποιος σπινθήρας(συνήθως από στατικό ηλεκτρισμό ή κρούση χαλύβδινων αντικειμένων ή βραχυκύκλωμα κλπ).
Η σκόνη που έχει επικαθίσει απομακρύνεται με δυνατή απορρόφηση(Υψηλό Κενό) και βέβαια όχι με βούρτσες ή συμβατικές σκούπες ή το χειρότερο με φύσημα.
ΕΛΜΠΙΣΚΟ ΑΕ
Η καταστροφή του εργοστασίου ζάχαρης Imperial Sugar στις ΗΠΑ το 2008
